blog-post image

Kravata a motýlik, alebo ako ho vybrať a správne nosiť?

Kravaty a motýliky sú po stáročia základom pánskej módy. Či už ide o firemné záležitosti, svadby alebo formálne udalosti, kravaty a motýliky sú často považované za symbol sofistikovanosti a rafinovanosti. Ako si ale seba vybrať to pravé? Aký je rozdiel medzi kravatou a motýlikom? Ako zladiť kravatu alebo motýlika s outfitom? A ako sa uistiť, že je naozaj kvalitné? V tomto sprievodcovi zodpovieme všetky tieto otázky týkajúce sa kravát a motýlikov, od výberu až po starostlivosť o ne. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko, čo o nich potrebujete vedieť.

Vybrať kravatu a motýlik »

Kedy a prečo sa kravaty a motýliky nosia?

Kravaty a motýliky sú obľúbenými módnymi doplnkami, ktoré sú známe už od 17. storočia. Sú jedným z najbežnejších prvkov formálneho pánskeho oblečenia, ale nie sú spojené výlučne s pánskou módou; v posledných rokoch si tieto doplnky osvojili aj ženy. 

Kravaty a motýliky sa bežne nosia pri špeciálnych príležitostiach, ako sú svadby, večere a párty. Môžu byť aj dôležitou súčasťou obchodného alebo profesionálneho vzhľadu mužov, najmä vo firemnom prostredí, kde sa takýto dress code očakáva. Oveľa menej časté je nosenie kravát a motýlikov v bežných situáciách, ktoré nesúvisia s určitým štýlom alebo kódexom obliekania. 

Hlavným účelom nosenia kravaty bolo pôvodne udržať golier na svojom mieste. Motýliky boli pôvodne tiež vytvorené na tento účel, ale ich funkcia sa odvtedy zmenila skôr na módny doplnok, ktorý dodáva formálnemu oblečeniu nádych rafinovanosti. Okrem ochrany krku a vnesenia štýlového prvku do oblečenia možno nosenie kravaty alebo motýlika považovať za spôsob, ako vyjadriť svoj osobný štýl a urobiť ho reprezentatívnejším.

Kravaty a motýliky sú preto vhodné do práce aj na významné príležitosti, pri ktorých sa očakáva nosenie formálneho oblečenia.

Tip na kravatu

Tmavě šedá vzorovaná kravata Celio Ristretto

Obr.: Tmavě šedá vzorovaná kravata Celio Ristretto

Aký je hlavný rozdiel medzi kravatou a motýlikom?

Najviditeľnejší rozdiel medzi kravatou a motýlikom je v ich tvare. Kravata je dlhšia, viaže sa okolo krku a pokračuje až k pásu, zatiaľ čo motýlik sa nosí len okolo krku. Kravata je zvyčajne vyrobená z jedného kusu látky, ktorý visí okolo krku a na oboch stranách spadá pod pás. Motýlik je zvyčajne vyrobený z dvoch kusov látky, ktoré sú spojené do tvaru písmena "X" alebo "motýľa" na výstrihu.

Ďalší rozdiel medzi týmito dvoma časťami pánskeho spoločenského odevu spočíva v spôsobe ich nosenia. Kravatové uzly majú rôzne tvary a veľkosti, ale všetky kravaty musia byť uviazané dvoma slučkami okolo krku. Motýliky sú zvyčajne vopred uviazané a držia na mieste pomocou háčika alebo spony vzadu na krku.

Z hľadiska formálnosti sa motýliky vnímajú ako slávnostnejšie a formálnejšie ako kravaty. Motýliky majú širšie využitie a sú vhodné najmä na príležitosti, ako sú obchodné a pracovné stretnutia, ale aj na slávnostné príležitosti. Motýliky sa oveľa menej často hodia do pracovného a obchodného prostredia, ale sú skvelou voľbou, keď ide o formálnejšie udalosti, ako sú svadby, plesy, galavečery.

Rozhodovanie medzi týmito dvoma kúskami pánskeho formálneho oblečenia nakoniec závisí od osobných preferencií, ale znalosť ich rozdielov vám pomôže vybrať si ten správny doplnok na akúkoľvek príležitosť. Či už u vás zvíťazí kravata alebo motýlik, obe možnosti vám budú určite pasovať.

Tip na motýlika

Kravaty, motýliky pre mužov Celio - čierna, biela

Obr.: Kravaty, motýliky pre mužov Celio - čierna, biela

Ako vybrať kravatu?

Kravaty ú nevyhnutnou súčasťou mužského šatníka. Pri výbere kravaty je potrebné zvážiť niekoľko vecí, napríklad typ kravaty, tkaninu, z ktorej je vyrobená, a jej farbu.

  1. Prvým krokom pri výbere kravaty je rozhodnúť sa, aký typ chcete nosiť. Kravaty sa vyrábajú v rôznych šírkach a veľkostiach, ale existujú dva hlavné typy: klasická, široká kravata a úzka, tenká kravata. Pri výbere medzi týmito dvoma typmi zohľadnite svoju postavu (všeobecne sa odporúča, aby si štíhlejšie a drobnejšie postavy vybrali úzku kravatu) alebo šírku klopy saka (v prípade širších klop si vyberte širšiu kravatu). Predovšetkým si však vyberte takú, v ktorej sa budete cítiť pohodlne a sebaisto.
  2. Keď ste sa rozhodli pre typ kravaty, ktorú chcete nosiť, je dôležité zvážiť látku, z ktorej je vyrobená. Medzi bežné látky na kravaty patria hodváb, bavlna, ľan, vlna a polyester. Hodvábne kravaty sú zvyčajne drahšie, ale poskytujú pocit luxusu, zatiaľ čo bavlnené kravaty sú zvyčajne cenovo dostupnejšie a pohodlnejšie na nosenie. Ľanové kravaty sú skvelé na formálne nosenie, pretože bývajú ľahké a priedušné, zatiaľ čo vlnené kravaty môžu byť pomerne teplé a odolné. Polyesterové kravaty sú veľmi odolné, ale nie vždy vyzerajú tak dobre ako ostatné materiály.
  3. Posledným faktorom, ktorý je potrebné zvážiť pri výbere kravaty, je jej farba. Kravaty sa vyrábajú v rôznych farbách, od výrazných a živých tónov až po jemné pastelové farby. Vo všeobecnosti je najlepšie vybrať si kravatu, ktorá sa hodí k oblečeniu, ktoré budete mať na sebe. Napríklad ak máte na sebe čierny oblek, budú pre vás vhodnejšie kravaty tmavších odtieňov, ak máte svetlejšiu košeľu a nemáte radi prílišný kontrast, dobre poslúži kravata svetlejších odtieňov.

Výberom správnej kravaty môžete skutočne zvýrazniť svoj outfit. Znalosť typu, látky a farby zabezpečí, že váš vzhľad bude zakaždým dokonalý. Tento sprievodca by vám mal pomôcť nájsť dokonalú kravatu na každú príležitosť.

Tip na kravatu

Ostatné doplnky pre mužov Marks & Spencer - vínová, čierna, červená

Obr.: Ostatné doplnky pre mužov Marks & Spencer - vínová, čierna, červená

Ako si vybrať motýlika?

Výber správneho motýlika môže byť náročný. Je to predsa doplnok, ktorý by mal odrážať vašu osobnosť a štýl. Ako si však pri takom množstve tvarov, štýlov, látok a farieb, z ktorých si môžete vybrať, zabezpečiť, aby ste si vybrali ten dokonalý pre svoj vzhľad? Tu je niekoľko tipov, ktoré vám uľahčia ich výber:

  • Venujte pozornosť svojmu šatníku. Motýliky sa vyrábajú z rôznych materiálov, ako je bavlna, hodváb, ľan a vlna, preto pri výbere toho správneho motýlika zvážte aj ostatné látky a textúry vo svojom šatníku. Výrazné, farebné motýliky sa budú hodiť k jednofarebným, príliš nevýrazným košeľiam, zatiaľ čo tlmenejšie, jemné tóny sa budú lepšie hodiť k vzorovaným alebo textúrovaným kúskom.
  • Prispôsobte sa príležitosti. Záleží na tom, na akú udalosť sa chystáte. Niektoré motýliky sa na danú udalosť hodia viac ako iné. Na formálne príležitosti, ako je svadba alebo ples, zvoľte niečo klasické a nadčasové, napríklad čierny motýlik so saténovým povrchom. Na menej formálne príležitosti, ako sú večere alebo neformálne stretnutia, neváhajte vyskúšať niečo odvážnejšie a výraznejšie, napríklad károvaný alebo vzorovaný motýlik vo výrazných farbách.
  • Zohľadnite svoj typ postavy. Motýliky sa vyrábajú v rôznych veľkostiach v závislosti od požadovanej šírky od 5 cm (slim), čo by mali zvážiť najmä muži s užšími tvarmi tváre, zatiaľ čo muži s guľatejšími tvárami by si mali vybrať medzi klasickejšími, širšími motýlikmi.
  • Zaviažte ho správne. Ak si nevyberiete medzi vopred uviazanými motýlikmi, musíte sa pozrieť na naučiť, ako ho správne uviazať. Spočiatku sa to môže zdať ako veľmi náročná úloha, ale existuje množstvo návodov, ktoré vám pomôžu zvládnuť túto zručnosť v krátkom čase. Keď ste s výsledkom spokojní, zaistite uzol na motýlikovi pevným zatiahnutím oboch preložených koncov, aby sa nerozviazal a vydržal celý deň.

Tip na motýlika

Úzky motýlik s textúrov Marks & Spencer námornícka modrá

Obr.: Úzky motýlik s textúrov Marks & Spencer námornícka modrá

Aké typy kravát a motýlikov si môžete vybrať?

Pri výbere týchto formálnych doplnkov sa môže zdať, že na trhu je nepreberné množstvo kravát a motýlikov. Nasledujúce riadky vám pomôžu uľahčiť rozhodovanie o výbere kravaty alebo motýlika tým, že vysvetlia rozdiely medzi jednotlivými typmi, vďaka čomu bude výber najvhodnejšieho doplnku hračkou.

Kravaty sa vyrábajú z rôznych materiálov a v rôznych štýloch, takže si z nich vyberie naozaj každý. Bavlnené alebo saténové kravaty sú skvelé na každodenné nosenie do kancelárie, zatiaľ čo zložitejšie tkané vzory alebo hodvábne kravaty dodajú eleganciu formálnejším udalostiam. Jemný vzor, ako sú pruhy, bodky alebo orientálny paisley vzor, môže tiež pridať kravate na pôvabe.

K dispozícii je aj celý rad motýlikov, vrátane viazaných (ideálnych pre tých, ktorí majú problémy s viazaním kravaty). Vyrábajú sa z rôznych materiálov, ako je zamat, hodváb, bavlna, ale nájdete aj motýliky z vlny. Rovnako ako kravaty, aj motýliky môžu byť zdobené jedinečnými vzormi, ktoré im pridávajú na príťažlivosti.

Výber a kúpa kravát alebo motýlikov napokon nebude taká zložitá. Na trhu je dnes toľko možností, že si z nich vyberie naozaj každý. A nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek typ kravaty alebo motýlika, uistite sa, že sa hodí k danej príležitosti a že ladí s ostatnými súčasťami vášho oblečenia. Výber toho správneho je kľúčom k vytvoreniu kompletného outfitu, ktorý na každého urobí dojem!

Vybrať kravatu a motýlik »

Ako spoznať kvalitnú kravatu a motýlika?

Kravaty a motýliky dotvárajú celkový dojem z oblečenia. Ako však rozpoznať kvalitnú kravatu alebo motýlika? Existuje niekoľko kľúčových faktorov, ktoré by ste mali pri nákupe zohľadniť, ako napríklad dizajn, materiál, vzor a výsledný efekt.

V prvom rade je dôležitý dizajn kravaty alebo motýlika. Zamerajte sa na kvalitné prešitie okrajov, aby ste zabezpečili, že váš doplnok bude mať dlhú životnosť a odolnosť. Uzly by mali byť rovnomerne vyvážené a symetrické, bez uvoľnených nití alebo rozstrapkania. Dôležitý je aj tvar uzla; príliš široký alebo úzky by mohol pokaziť celkový dojem.

Ďalej venujte pozornosť typu látky, z ktorej je kravata alebo motýlik vyrobený. Kvalitné kravaty a motýliky sú zvyčajne vyrobené z bavlny, hodvábu alebo vlny. Vyhnite sa syntetickým materiálom, ako je polyester, pretože môžu pôsobiť lacno a čoskoro sa môžu začať žmolkovať.

Dôležitý je aj dizajn kravaty a motýlika. Uistite sa, že dopĺňa a neruší farbu a štruktúru vášho obleku. Zamerajte sa na jemné detaily, ktoré vytvoria zaujímavý efekt bez toho, aby boli príliš výstredné alebo vyzývavé. Ak má kravata alebo motýlik príliš veľa vzorov, bude pôsobiť neprehľadne a naruší celkový vzhľad vášho obleku.

Tip na kravatu

Kravaty, motýliky pre mužov Marks & Spencer - tmavomodrá, hnedá

Obr.: Kravaty, motýliky pre mužov Marks & Spencer - tmavomodrá, hnedá

Ako zladiť kravatu a motýlika s outfitom?

Kravata a motýlik sú nevyhnutnou súčasťou pánskeho šatníka, ale nie vždy je jednoduché zladiť tieto doplnky s ostatnými prvkami outfitu. Existuje však niekoľko osvedčených trikov, ktoré vám pomôžu všetko doladiť k dokonalosti, či už ide o formálnu alebo menej formálnu príležitosť.

  • Na formálne príležitosti sú vhodnejšie tradičné farby, ako je čierna, námornícka alebo bordová. Tieto farby sa hodia k drvivej väčšine oblekov a dodajú vášmu obleku nádych sofistikovanosti. Pri kombinovaní kravát s košeľami sa najlepšie hodia svetlejšie odtiene, preto sa vyhnite príliš tmavým tónom. Aj motýliky sú ideálne na formálne príležitosti a dodajú vášmu oblečeniu šmrnc a eleganciu.  Hľadajte hodvábne motýliky v klasických farbách alebo jemne vzorované verzie, ktoré dajú vyniknúť každému obleku.
  • Ak hľadáte ležérnejší štýl, nebojte sa experimentovať s jasnejšími farbami a odvážnejšími vzormi. Jasná oranžová, žltá a zelená dodajú vášmu oblečeniu moderný a mladistvý nádych. Materiály ako hodváb alebo ľan dodajú oblečeniu textúru a zaujímavosť. Nebojte sa bodiek, kvetinových vzorov alebo ginghamovej kocky.
  • Nakoniec, pri zlaďovaní kravát alebo motýlikov s ostatnými časťami odevu vždy myslite na konkrétnu príležitosť, na ktorú sú určené. Jasne červený motýlik môže vyzerať skvele k obleku, ale nie je práve vhodný na obchodné stretnutie. Podobne kravata s príliš výrazným vzorom nemusí vyzerať dobre na svadbe alebo inej formálnej udalosti.

Na základe týchto tipov môžete kravaty a motýliky ľahko zladiť s akýmkoľvek oblečením. Či už hľadáte niečo elegantné alebo ležérne, správny doplnok vždy dotvorí váš celkový dojem a povýši ho na výnimočnú úroveň.

Tip na motýlika

Celio Bibowlin Motýlik Béžová

Obr.: Celio Bibowlin Motýlik Béžová

Ako uviazať kravatu alebo motýlika?

Uviazať kravatu alebo motýlika netrvá dlho, chce to len trochu trpezlivosti a cviku. Pozrite si týchto niekoľko jednoduchých krokov a viazanie kravát a motýlikov už nebude takou nočnou morou, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

Pre tých, ktorí hľadajú pokyny, ako uviazať kravatu (jednoduchý uzol):

Začnite s kravatou prehodenou okolo krku tak, aby oba konce viseli rovnomerne pred vami, pričom širší koniec kravaty je dlhší. Širší koniec kravaty prekrížte cez užší koniec, široký koniec oviňte okolo úzkeho konca. Potom potiahnite širší koniec hore a pretiahnite ho cez slučku okolo krku. Ukazovákom voľne pridržte prednú časť uzla a široký koniec prevlečte cez prednú slučku. Nakoniec zložte ukazovák z uzla a opatrne utiahnite uzol na golieri pridržaním úzkeho konca a posunutím uzla smerom nahor.

Ako uviazať motýlika:

Vyhrňte si golier a motýlika si obtočte okolo krku. Jedna strana by mala byť o 4 - 5 cm dlhšia ako druhá a mala by byť na pravej strane. Dlhší koniec motýlika prekrížte cez kratší koniec. Potom pretiahnite dlhší koniec pod kratší koniec a potom ho vytiahnite zo stredu. Kratší koniec motýlika preložte vodorovne. Dlhší koniec motýlika položte na kratší koniec a preložte ho vodorovne. Dlhší koniec motýlika prevlečte cez slučku na zadnej strane kratšieho konca. Jemným potiahnutím za oba konce uzol utiahnite a podľa potreby upravte. Nebojte sa drobných nedokonalostí, motýlikovi dodajú charakter.

Záver

Motýlik aj kravata sú nadčasové módne doplnky, ktoré sa dajú použiť pri mnohých spoločenských príležitostiach. Či už dávate prednosť jednofarebnej klasike, jemnému vzoru, alebo odvážnejším a hravejším vzorom a farbám, v dnešnej širokej ponuke nebudete mať problém nájsť ten pravý. Nosenie motýlikov a kravát je nielen módnym prejavom, ale aj skvelým spôsobom, ako vyjadriť svoju osobnosť a ukázať sebavedomie. Tak neváhajte a zvážte kúpu nového motýlika alebo kravaty ešte dnes.

TOP produkty z kategórie Kravaty a motýliky