blog-post image

Barefoot topánky, ako ich vybrať ak čomu sú dobré?

Čo sú to barefoot topánky? Barefoot obuv alebo aj bosé topánky sú typom obuvi, ktorá je navrhnutá tak, aby umožnila vašim nohám voľne sa pohybovať a cítiť zem. Sú vyrobené z prírodných materiálov, ktoré umožňujú vašim nohám potiť sa a uvoľňovať toxíny. Tento faktor je dôležitý, pretože umožňuje chodidlám „vyvetrať“ a zabraňuje množeniu baktérií. Barefooty majú navyše tenkú podrážku, vďaka ktorej sa cítite bližšie k zemi.

Zmyslom barefoot obuvi je napodobniť čo najpresnejšie chôdzu naboso. Vyrábajú sa preto s tenkou podrážkou a bez podpätku. Barefoot obuv tiež poznáte podľa toho, že má širšiu špičku, ktorá umožňuje roztiahnutie prstov, čo je dôležité pre správnu rovnováhu a držanie tela. Nosenie barefoot obuvi má mnoho výhod, vrátane lepšieho zdravia nôh, zvýšenej senzorickej spätnej väzby a lepšej rovnováhy. Bolo tiež dokázané, že bosá obuv zlepšuje efektivitu chôdze či behu a znižuje počet zranení.

Než prejdete na barefoot obuv,  treba zvážiť niekoľko bodov. Predovšetkým je dôležité prechádzať na barefoot obuv postupne. Môžete začať tým, že ich budete nosiť krátku dobu a postupne predlžovať dobu ich nosenia. Existujú aj modely, ktoré nemajú úplne tenkú podrážku a sú teda ideálne pre nováčikov. Dôležitý je aj výber správneho typu barefoot obuvi pre vaše potreby. Dnes je na trhu celý rad druhov barefoot obuvi, vrátane bežeckých topánok, tenisiek, outdoorovej obuvi, ale aj sandále či baleríny.

Ak chcete zlepšiť zdravie svojich nôh alebo vyskúšať niečo nové, barefoot topánky sú skvelou voľbou. Nosenie tejto obuvi má mnoho výhod a keď trochu zapátrate, môžete pre seba nájsť ten perfektný pár. Zoznámte sa s bosými topánkami a zistite, ako vám môže zlepšiť život!

Vybrat barefoot boty »

Barefoot je typ obuvi, ktorá je navrhnutá tak, aby napodobňovala bosé ľudské chodidlo. Majú mnoho výhod, posilňujú napríklad svaly na chodidlách a holeniach, zlepšujú rovnováhu a držanie tela, a tiež môžu pomôcť predísť zraneniam. Má sa tiež za to, že „bosé nohy“ zlepšia vašu bežeckú formu.

Pri barefoot obuvi môže byť spočiatku malou nevýhodou to, že nohy si musia nejaký čas na tento typ topánok zvyknúť, pretože nemusia poskytovať rovnakú úroveň podpory a odpruženia ako tradičné topánky. Barefoot sa tiež obvykle nehodí pre aktivity vysokou záťažou, ako je napríklad beh po asfalte alebo spevnenom povrchu, ale v súčasnosti už môžeme nájsť aj také barefoot topánky, ktoré sú špeciálne vyvinuté pre cestný beh.

Bosé topánky bývajú vyrábané z ľahkých a pružných, ale zároveň kvalitných a odolných materiálov, veľmi často sa teda stretneme s rôznymi úpravami kože, aj vegánskej, pre letnú obuv sú to najrôznejšie priedušné textílie, pre ohybnú, prispôsobivú a odolnú podrážku sa používajú gumové materiálne rôznych designov.

Nosenie bosých topánok má mnoho pozitívnych účinkov na naše chodidlá a dolné končatiny. Patrí medzi ne zlepšenie rovnováhy, držanie tela a zvýšenie svalovej sily. Umožňujú prirodzenejší pohyb nôh, a tak napomáhajú vyhýbať sa zraneniu. Na trhu je k dispozícii celý rad barefoot obuvi, od minimalistických modelov až po tradičnejšie prevedenie. Tiež nie je problém nájsť barefoot topánky, ktoré sú špeciálne navrhnuté pre špecifické aktivity, ako je beh alebo jóga.

Vlastnosti barefoot obuvi

Na trhu je k dostaniu mnoho druhov barefootov, preto je dôležité mať sa na pozore pri ich výbere. Nie každé topánky, ktoré sú vydávané za barefooty sú pravé barefooty, a preto je potrebné poznať, ako má správna barefoot topánka vyzerať a aké má mať vlastnosti.

Medzi základné vlastnosti, ktoré by mala mať kvalitná barefoot topánka, patria:

Ohybná a tenká podrážka – podrážka barefoot topánky by mala byť ohybná priečne aj pozdĺžne. Ak by totiž nebola podrážka dostatočne ohybná, nezabezpečovala by správne zapájanie svalov v nohe. Barefoot topánky by mali mať tak tenkú podrážku, aby sa chôdza v nich po chodníku, tráve, štrku alebo kdekoľvek inde čo najviac podobala chôdzi na boso.

Zero drop – pojem zero drop znamená, že medzi pätou a špičkou by mal byť nulový sklon. To znamená, že špička aj päta by mali byť v jednej rovine. Vďaka nulovému sklonu je zaistené, že má chodilo absolútne prirodzený sklon a môže prirodzene pracovať.

Široká špička – barefoot topánky by tiež mali mať rozšírenú špičku, ktorá zaistí dostatok miesta pre vaše prsty. Ide o to, že chodidlo aj prsty na nohách sa pri došľape rozťahujú a na tomto princípe funguje barefoot topánka. Prirodzene umožňuje chodidlu fungovať, ako by na sebe žiadnu topánku nemalo.

Žiadna klenba – ďalším parametrom, ktorý umožňuje určiť kvalitu a pravosť barefoot topánok, je to, že postrádajú klenbu. Celá podrážka musí byť plochá, aby mala noha priestor pre prirodzený pohyb a nemala nikde žiadnu oporu.

Nízka hmotnosť – ďalšou typickou vlastnosťou pre barefoot topánky je ich nízka hmotnosť. Cieľom je zaistiť maximálny pocit pre nohu, ako by ste chodili naboso.

Tip na barefoot boty:

Bordové kožené členkové barefoot topánky Winter

Obr.: Bordové kožené členkové barefoot topánky Winter

Aké sú výhody a nevýhody barefoot obuvi?

Na barefoot topánky existuje mnoho rôznych názorov. Niekto na nich nadáva a hovorí, že majú veľa nevýhod, sú pre neho nepohodlné a radšej zostane pri klasických topánkach. Iní si zase barefoot topánky nemôžu vynachváliť. A ako na tom budete vy? Poďme sa spoločne pozrieť na výhody a nevýhody ich nosenia.

Začnime výhodami. Medzi tie patrí už spomínané zlepšenie stability nôh, posilnenie svalov a lepšia rovnováha tela a propriocepcie (schopnosť cítiť, kde sa vaše telo v priestore nachádza). Je to preto, že pri nosení naboso používate viac svalov na stabilizáciu, čo vedie k lepšej rovnováhe a propriocepcii. Ďalej bosé topánky napomáhajú zlepšeniu držania tela. Dôvodom je, že keď nosíte barefoot topánky, ste nútení stáť a chodiť vzpriamenejšie, a tak sa postupne zlepšuje vaše držanie tela. Barefoot obuv je tiež veľmi pohodlná a ľahučká, dopraje tak chodidlám voľnosť pohybu.

Existujú u nich aj zopár nevýhod. Pokiaľ nie ste zvyknutí barefoot topánky nosiť, pripravte sa na to, že vás spočiatku budú chodidlá bolieť. Je to tým, že zrazu sa do chôdze musí zapájať mnoho svalov, ktoré sa musia adaptovať na iný štýl chôdze. Niektorí ortopédi vyjadrujú svoje obavy, pretože barefoot obuv neposkytuje žiadnu oporu pre členky a tiež by sa tejto obuvi mali zrieknuť ľudia trpiacimi rôznymi deformáciami nôh. Ak si teda lámete hlavu nad tým, či je pre vás barefoot obuv zo zdravotného hľadiska vhodná, odporúčame pred kúpou konzultáciu so svojím lekárom či ortopédom.

Vybrat barefoot boty »

Z akého materiálu býva barefoot obuv vyrábaná?

Barefoot topánky sú topánky, ktoré nemajú podporu päty, klenby ani iné tlmenie. Obvykle sú vyrobené z pružného materiálu, ako je koža, textília alebo sieťovina, a majú veľmi tenkú podrážku, ktorá býva zhotovená z gumových materiálov. Dnes na trhu nájdete barefoot aj vo vegánskom prevedení a vyrobené z udržateľných a recyklovateľných materiálov. Materiál sa obvykle vyberá podľa typu barefootov a podľa toho, na akú aktivitu sú barefooty určené.

Tip na kožené barefooty:

Čierne kožené barefoot čižmy Entice

Obr.: Čierne kožené barefoot čižmy Entice

Ako si barefoot topánky vybrať?

Na trhu je mnoho rôznych typov barefootov, preto je dôležité vybrať ten správny pár pre vás. Tu je niekoľko faktorov, ktoré treba zohľadniť pri ich výbere:

  • Typ aktivity, ktorú plánujete v tejto obuvi robiť: barefooty sú najlepšie pre nenáročné aktivity, ako je chôdza alebo turistika. Pokiaľ hľadáte topánku pre náročné aktivity či aktivity s vysokou záťažou, ako je beh alebo basketbal, hľadajte niečo s väčšou podporou.
  • Padnúci strih: Barefoot topánky by mali dobre sedieť na nohách, ale nemali by byť príliš tesné. Mali by mať tiež široký priestor na prsty, aby ste mohli prsty prirodzene roztiahnuť.
  • Materiál: barefooty sú obvykle vyrobené z kože alebo syntetických materiálov. Kožené barefooty sú obvykle drahšie, ale sú tiež odolnejšie a priedušnejšie. Syntetické barefooty sú často ľahšie a lacnejšie, ale väčšinou nevydržia tak dlho.

Či už si vyberiete akýkoľvek typ barefoot obuvi, uistite sa, že nie je nijako poškodená a že vám padne ako uliata. Ak ste začiatočníci v chôdzi s bosými topánkami, odporúčame začínať pomaly. Spočiatku ich noste kratšiu dobu (30 minút alebo menej) a postupne dobu, počas ktorej ich budete každý deň nosiť, predlžujte. Akonáhle sa budete cítiť pohodlne naboso po celý deň, budete si môcť užívať všetky výhody, ktoré ponúkajú!

Vybrat barefoot boty »

Sú barefooty vhodné pre deti alebo prečo a prečo nie?

Barefoot topánky sa v posledných rokoch tešia čoraz väčšej obľube. Je ale tento typ obuvi vyhovujúci aj pre deti? Poďme sa spoločne pozrieť na výhody a nevýhody a zistiť, či sú pre vašich najmenších vhodné.

Ani fyzioterapeuti či ortopédi v tejto otázke nie sú za jedno. Jedna skupina odporúča barefooty všetkými desiatimi, iní sú zásadne proti. V čom sa ale názory zhodnú je fakt, že najlepším variantom pre malé deti je chodiť čo najviac úplne naboso, bez akýchkoľvek topánok, pretože detské chodidlo sa neustále vyvíja a učí a pokiaľ ich hneď uzavrieme do pevných topánok, o túto schopnosť učenia chodidlo príde , a to je začiatkom pre vytváranie deformít chodidiel. Pokiaľ už musíte svojmu dieťaťu obuť topánky, uistite sa, že dobre sedí a poskytujú dostatok priestoru pre pohyb prstov.

Výhody

  • Bosé topánky umožňujú nohám prirodzenejší pohyb, podporujú lepšiu rovnováhu a propriocepciu (vnímanie, kde sa telo nachádza v priestore).
  • Môžu zlepšiť držanie tela a chôdzu tým, že podnecujú došľap do stredu chodidla namiesto došľapu na pätu.
  • Pomáhajú posilniť svaly chodidiel, čo môže viesť k menšiemu riziku poranenia.

Nevýhody

  • Detské nohy sa potia viac ako nohy dospelých, a tak barefoot topánky nemusia byť najlepšou voľbou pre deti, ktoré majú sklony k poteniu nôh.
  • Nemusí poskytovať dostatočnú oporu deťom s vysokou klenbou alebo plochými nohami.
  • Môžu byť drahšie ako iné typy topánok.

Aký je teda verdikt? Sú barefooty vhodné pre deti? Ukázalo sa, že barefoot topánky ponúkajú deťom určité výhody, ale nemusia byť tou najlepšou voľbou pre všetkých. Nakoniec záleží na individuálnych potrebách vášho dieťaťa. Pokiaľ si myslíte, že barefoot topánky by mohli byť pre vaše dieťa dobrou voľbou, nezabudnite si najskôr pohovoriť s pediatrom alebo detským fyzioterapeutom, aby ste získali ich odborný názor.

Tip na barefoot tenisky:

Bielo-červené kožené barefoot tenisky Prime

Obr.: Bielo-červené kožené barefoot tenisky Prime

Ako si vybrať barefooty pre seba alebo pre dieťa?

Pri výbere barefoot topánok pre dieťa treba zvážiť niekoľko vecí. Najprv sa musíte uistiť, že topánky dobre sedia. Mali by byť priliehavé, ale nie príliš tesné, a mal by tam byť dostatok priestoru na pohyb prstov na nohách.

Po druhé, budete chcieť vybrať topánku, ktorá je vhodná pre úroveň aktivity dieťaťa. Pokiaľ sú prevažne sedavé, postačí im obyčajná vychádzková topánka. Pokiaľ sú však aktívne a športujú, budete chcieť niečo, čo ponúka väčšiu podporu a ochranu.

Po tretie, budete chcieť zvážiť typ nohy dieťaťa. Ak majú vysokú klenbu alebo pronáciu (pretáčajú nohy dovnútra), budete chcieť vybrať topánku, ktorá poskytuje väčšiu podporu ako barefoot.

Ako zvoliť veľkosť barefoot topánky?

Na to, ako si zmerať nohu na správny výber barefoot obuvi je jednoduchý návod.

  1. Postavte sa na rovnú podlahu a pod nohu si dajte papier.
  2. Vždy pri meraní jednej z nôh na ňu preneste váhu. Nohu totiž potrebujete zmerať v tom širšom, teda zaťaženom stave.
  3. Vezmite si ceruzku a nohu obkreslite.
  4. Zmerajte si dĺžku medzi špičkou chodidla a pätou.
  5. Zmerajte si tiež šírku chodidla v tom najširšom bode
  6. Rovnakým spôsobom si zmerajte aj druhú nohu, tá totiž spravidla nebýva úplne rovnaká.

Ďalším spôsobom, ako si vybrať barefoot topánku, ak si ju skúšate v obchode je: vytiahnuť stielku a postaviť sa na ňu. Noha by nikde nemala ani o milimeter prečnievať.

Nadmeriek

Nadmeriek je priestor navyše, ktorý musíte pri meraní topánky pripočítať pred špičkou a po stranách nohy. Nielen u dospelých je nadmerok dôležitý pre správny pohyb nohy, ale u detí predovšetkým, a to z dôvodu neustále rastúcej nohy. Pri dĺžke topánky detí sa odporúča 0,7-1,5 cm nadmeriek, u dospelých je to 0,6-1 cm.

Čo sa týka šírky tak u detí a dospelých je to rovnaké a nadmeriek by mal byť od 0,2-0,5 cm. Nezabudnite tiež myslieť na to, či budete chodiť v barefoot v ponožkách, prípadne v ako hrubých a podľa toho je tiež potrebné voliť nadmeriek.

Vybrat barefoot boty »

Záverečné zhrnutie

Barefoot topánky sú navrhnuté tak, aby ste pri chôdzi v nich mali pocit chôdze takmer naboso a mohli ste lepšie vnímať terén, po ktorom chodíte. Chodidlo má v nich priestor na prirodzený pohyb a zároveň tým tiež aktivujete viac svalov, ktoré sa pri chôdzi alebo behu v bežných topánkach nedá docieliť. Výber barefootov je ťažký a treba vybrať tie správne, ale verím, že ste sa vďaka tomuto článku dozvedeli dosť na to, aby bolo vaše vyberanie a rozhodovanie o niečo ľahšie.

TOP produkty z kategórie Obuv

Podobné články

Trendy letná obuv

Leto sa blíži a vy nakupujete nové letné outfity. Dôležitou súčasťou skvelého letného outfitu sú vyladené módne letné topánky. Aké dámske či pánske topánky sa teda v lete budú nosiť ak akým outfitom sa budú hodiť? Na to sa pozrieme v tomto ...

Letné topánky, alebo čo sa tento rok nosí?

Je letný čas! Slnko svieti, vtáky spievajú a kvety kvitnú. Je to sezóna radovánok na slniečku a ako si ju užiť lepšie ako v štýlovej letnej obuvi? V tomto článku preskúmame, aké typy letných topánok sú tento rok v kurze. Dáme vám tiež pár ti...

Ako sa starať o topánky, alebo ako predĺžiť ich životnosť

Vaše topánky dostávajú výprask. Neustále sú vystavené prírodným živlom a celý deň sa na ne šliape. To sa môže na vašich topánkach podpísať, pokiaľ sa o ne správne nestaráte. V tomto článku preberieme, ako sa o topánky starať podľa ich typu...